:: SITE ::
  Prima pagina  
  Domenii jurnalistice
  Jurnalism in  universitate
  Ethica maxima
  Parteneri
  Resurse media  
  CONTACT  
 
TELEVIZIUNE
RADIO
PRESA SCRISA
Camelia Nistor
FOTOJURNALISM
A.F.P.R.

 

 
MASS MEDIA ROMANEASCA
   
 
Interviu cu Traian Radu Ungureanu despre libertatea de exprimare in presa romaneasca
Reporter: Cristian Todea
 
"...libertatea de expresie nu este numai o notiune sacra, pe care publicul cititor, societatea, justitia trebuie sa o apere dar si o indatorire a ziaristului. Iar, deseori, ziaristii insisi o calca in picioare...."
   
  Continuare
 
     
 
 
Principiul tabloidului
Autor: Cristian Todea
 
Ne asteptam cu totii (si ma refer aici la ziaristii romani) ca odata cu aparitia primelor trusturi de presa straine de pe piata media din Romania sa obtinem gura de aer proaspat care sa ne dea puterea sa iesim din clestele strans in jurul nostru de neocomunisti si clientela lor. S-a dovedit insa in ultimel zile ca acestia au deprins repede mecanismele negative ale unei piete libere. Asa se face ca multi dintre patronii straini din presa romaneasca au fost fortati sau convinsi sa faca jocul acestor noi dictatori ai romanilor. Iar mijlocul prin care s-a ajuns aici a fost ceea ce as numi oarecum fortat principiul tabloidului.
   
  Continuare
 
 
Ce stim si ce putem dovedi
Autor: Cristian Todea
 
Nu cred ca este vreun ziarist care sa nu fi fost intrebat macar vreodata in cariera lui daca poate dovedi ceea ce a aflat neoficial in legatura cu vreo ilegalitate. Si tot asa, cu siguranta ca a avut o problema in a da un raspuns care sa nu-l ridiculizeze. Este vorba, de fapt de situatia in care anumite fapte pot fi aflate, pot fi explicate, dar mai greu si probate. Poate daca ar avea posibilitatea precum procurorii de a asculta telefoane sau de a ridica documente. Asa ca nici articol nu scrie, insa nici spalat pe creier nu ramane.
   
  Continuare
   
 
Agentia de Monitorizare a presei incurajeaza practica salarizarii ziaristilor pe baza contractelor individuale de munca
Autor: Cristian Todea
 
Asociatia “Media Observer Cluj” a participat la seminarile desfasurate in 25 si 26 iunie 2004 la Cluj de catre Agentia de Monitorizare a Presei-Academia Catavencu, Centrul de Jurnalism Independent si Asociatia Pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare. Un seminar a fost organizat pentru editorii de presa, iar altele 4 pentru ziaristii din Ardeal. Dintre editorii de presa au fost paticipanti din tot Ardealul, iar dintre ziaristi, doar clujeni si studenti la jurnalistica sau reprezentanti ai unor ONG-uri axate pe presa.
   
  Continuare
   
 
Presa-marele invins al alegerilor locale (o radiografie succinta a scenei mediatice clujene din ultimele doua luni - 28 iunie 2004 )
Autor: Cristian Todea
 
Surprinzator poate pentru unii, presa romaneasca (fie ea scrisa sau audio-vizuala) a fost marele perdant al alegerilor locale. Iar argumentatia unei astfl de afirmatii nu este una simpla. Insa ea poate fi intrevazuta daca stam sa analizam care ar trebui sa fie rolul mass-mediei intr-o campanie electorala. Presa trebuie sa realizeze ceea ce se numeste o dezbatere sanatoasa pe marginea problemelor cu care se confrunta un oras sau judet.
   
  Continuare
   
 
Ce cauta ziaristii in comisiile tehnice electorale?
Autor: Cristian Todea
 
O hotarare de guvern cu numarul 502 din luna aprilie a acestui an prevede ca ziaristii de la agentia nationala de presa, de la televiziunea publica si de la radioul public(numiti in actul normativ “reprezentanti” ai acestor institutii) trebuie sa faca parte din Comisia tehnica centrala care urmareste buna desfasurare a alegerilor locale. Acesti reprezentanti sunt delegati de institutiile lor in comisia respectiva si sunt platiti ca si cum si-ar exercita profesia de ziarist.
   
  Continuare
   
 
Lantul slabiciunilor se strange pana la urma in jurul gatului
Autor: Cristian Todea
 
Daca ar fi sa se discute vreodata care este marea problema a presei romanesti, un singur raspuns poate fi considerat satisfacator: marea problema este lantul slabiciunilor in care ziaristii se lasa angrenati fara a constientiza ca acest lant se strange treptat in jurul gatului lor. Totul porneste de la a face mici concesii catre diferitele institutii ale statului.
   
  Continuare
 
   
 
Libertatea de expresie versus Nostalgia dupa pumnul in gura
Autor: Claudiu Padurean
 
In decursul celor 50 de ani de comunism, precedati de dictaturile carlista, legionara si antonesciana, romanii au invatat sa taca. Sa isi disimuleze parerile, pentru a nu isi pune in pericol libertatea sau chiar viata. Dupa caderea comunismului, indobitocirea a continuat. Este de remarcat faptul ca actualul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a castigat alegerile din 1990 sub sloganul “Nu ne vindem tara!”, slogan care nu numai ca a intarziat reformele economice cerute cu insistenta de statele occidentale, ci a contribuit la alungarea investitorilor straini, singurii care ar fi putut sa recapitalizeze secatuita economie a Romaniei.
   
  Continuare
     
 
 
:: PRESA ONLINE ::
   
  Monitorul de Cluj
  Adevarul de Cluj
  Buna ziua, Ardeal
  Ziarul clujeanului
  Szabadsag
  Kronika
  Gazeta de Cluj
  Clujeanul
   
  Radio Guerrilla
  Radio Cluj
  Radio Renasterea
 
COLTUL LINK-ULUI DE PRESA
 
 
Everything you need to be a better journalist
 
 
 
 
 
sponsor

© Copyright Media Observer Cluj ® 2004 | Design Raul Chiorean | Termeni si conditii