:: SITE ::
  Prima pagina  
  Domenii jurnalistice
  Jurnalism in  universitate
  Ethica maxima
  Parteneri
  Resurse media  
  CONTACT  
 
TELEVIZIUNE
RADIO
PRESA SCRISA
Camelia Nistor
FOTOJURNALISM
A.F.P.R.

 

 
ACTIVITATE SINDICALA
   
 
Presa clujeana fata in fata cu activitatea sindicala
Autor: Cristian Todea
( citeste alte articole scrise de acelasi autor )
 
Cel mai important pas pentru evolutia presei clujene si, in acelasi timp, cel mai dificil de realizat la aceasta ora este infiintarea unui sindicat al presei clujene. Din lipsa unei organizatii sindicale, jurnalistii clujeni pierd incontinuu,cu fiecare minut care trece, cate ceva din libertatea de a-si face meseria in mod profesionist si corect.
   
 
In mod ironic, majoritatea ziaristilor din acest oras sunt constienti de acest lucru si, totusi nu pot sa treaca de la vorbe, la fapte. Repet, nu pot pentru ca de putinta este vorba si nu de dorinta. Principalul motiv este dependenta politica si economica a institutiilor unde lucreaza. De aici si pana la interzicerea din partea propriilor sefi de a participa in orice forma de breasla nu este decat un pas. Pentru ca un sindicat al ziaristilor clujeni ar presupune o opozitie fata de ingerintele economice si politice in derularea activitatii lor. Acest lucru, la randul sau, ar da o lovitura celor care controleaza din umbra presa clujeana. Multi vor spune ca saracia institutiilor de presa din Cluj este sursa acestei slugarnicii fata de diferitele cercuri de putere din oras. Si ca, o data suparate aceste cercuri ar putea provoca falimentul ziarelor sau a posturilor de televiziune si radio sau, mult mai aproape de realitate ar putea sa provoace concedierea celor care ar indrazni sa se puna de-a curmezisul intereselor lor. Nimic mai adevarat si totusi…O forma de aparare colectiva din partea ziaristilor ar insemna sansa unor mici revolutii in relatia presei cu autoritatile, ca sa dau doar un exemplu. Micile victorii ar duce treptat la crearea acelei constiinte de breasla care, odata nascuta, ar aduce cu sine ceea ce orice ziarist clujean isi doreste: conditi bune de munca si salarii decente. Probabil ca dusmanii infiintarii unui sindicat al presei vor spune ca asa ceva nu este posibil datorita orgoliilor individuale si datorita concurentei intre institutii. Numai ca un sindicat, sau orice alta forma de organizare pe baze profesionale, nu urmareste aparitia unei mari fratii in care lupul si mielul sa se joace impreuna in nisip ci stabilirea unor reguli de joc unice si corecte pentru toti. Dincolo de orice discutii un lucru este sigur: chiar si un sindicat “cuminte din punct de vedere politic si economic” ar avea o libertate de actiune care s-ar putea transpune in multe si marunte schimbari in bine pentru truditorii presei clujene.
   
  A intrat in vigoare primul Contract Colectiv de Munca pentru ziaristii din Romania
   
 

Aviz amatorilor!

Am strabatut un drum lung si anevoios in acesti ultimi trei ani. Am invins multe obstacole, dar am reusit! Putem spune acum ca breasla jurnalistilor nu mai este doar o grupare eterogena de profesionisti fara drepturi, fara facilitati profesionale, fara "capatâi". Pentru prima data in istoria jurnalismului românesc, exista cineva care reprezinta interesele membrilor sai, cineva care se bate pentru drepturile tuturor si, mai presus de toate, exista un act juridic, o "carta" a drepturilor din intreaga presa. Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din România (FSJTR) alaturi de Federatia Sindicatelor Unite din Televiziune si Radio (FSUTVR), Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa - Societatea Ziaristilor din România (SZR - FSIP) si Federatia Sindicatelor din Radiodifuziunea Româna, reunite in Uniunea Nationala a Federatiilor Sindicale din Mass-Media (UNFSMM), au reusit, dupa mai multe runde de negocieri cu reprezentantii patronatelor din presa româneasca, semnarea, inregistrarea la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si, in cele din urma, publicarea in Monitorul Oficial a primului Contract Colectiv de Munca pentru Ramura Mass-Media din România. Pentru unii poate parea banal acest act, având in vedere faptul ca toate celelalte ramuri ale economiei nationale beneficiaza de un asemenea contract; pentru noi insa a fost un act de curaj, poate un "act de nebunie". La inceput, nimeni nu ne credea in stare sa gândim, sa cream si apoi sa sustinem un asemenea contract. La inceput, existau o serie de suspiciuni la adresa noastra, la capacitatea noastra de a organiza, de a fiinta, de a suporta si a trece de toate oprelistile care ni s-au pus din toate "straturile" sociale, politice sau economice. La inceput, nici chiar membrii nostri de sindicat nu erau foarte convinsi de necesitatea unui asemenea act. Acum, toti s-au convins ca reprezentam o forta, un vector social, politic, economic si cultural. Am convins prin seriozitatea noastra, prin tenacitatea si spiritul nostru de combativitate ca intentiile si reusitele noastre sunt puse suta la suta in slujba jurnalistilor din toata tara, indiferent de zona mass-media din care provin.
Suntem la ora la care putem spune, fara a ne rusina de vorbele noastre, ca, "numai uniti, am invins!". Poate parea un slogan de trista amintire, dar, rememorând cele mai importante momente din "istoria" pe care am scris-o si am infaptuit-o, evenimentele s-au succedat pas cu pas, antrenând cu ele, fara doar si poate, energii pozitive, dar si resentimente in aceeasi masura, polemici de fond, dar si luari de pozitie din partea unor reprezentanti politici, de-a dreptul ridicole, aparitii televizate, conferinte de presa, interviuri, seminarii si dezbateri pe tematica mass-media autohtone si internationale, articole si reportaje. Asadar, un intreg "arsenal de arme", care, folosite cu o strategie bine pusa la punct, au condus in cele din urma la o mare realizare: nu vom fi niciodata "robii" unor patroni, nu vom mai fi niciodata pusi in situatia de a scrie ceva care ne provoaca procese de constiinta, nu vom ajunge niciodata sa mai muncim "la negru", nu vom mai fi niciodata umiliti; acum suntem organizati si nerabdatori sa aplicam
prevederile Contractului Colectiv de Munca.
Si totusi, inca nu putem spune ca rasuflam usurati: a trecut doar prima runda a "bataliei". Urmeaza, fara indoiala, si celelalte: campania de popularizare a Contractului Colectiv de Munca pentru Ramura Mass-Media. in toata tara, astfel incât fiecare jurnalist sa-si cunoasca drepturile, sa realizeze ca, acum, cea mai puternica organizatie a jurnalistilor din România este alaturi de el si vine in intâmpinarea problemelor cu care se confrunta la locul sau de munca; implementarea prevederilor "cartei drepturilor" gazetarilor pâna in cea mai indepartata redactie din tara; coordonarea activitatii sindicatelor jurnalistilor de pe intreg teritoriul României pentru negocierile cu patronii din mass-media locale; crearea unor noi structuri sindicale pentru acele zone din presa nationala si cea locala care sa se integreze in acest adevarat "razboi" cu "mogulii" sau "baronii" locali ai presei, si nu numai (chiar daca fac parte sau nu din Clubul Român de Presa), care sa militeze pentru aplicarea de urgenta si in litera legii a tuturor rezultatelor obtinute cu greu si in urma unor negocieri dure cu reprezentantii patronatelor de catre conducatorii de la vârful sistemului sindical din presa la nivel national. Nu putem merge mai departe fara sa privim totusi in urma. Aducerile aminte ne vor face mai constienti de ceea ce am reusit si cu siguranta ne vor da puterea in continuare de a duce la bun sfârsit ceea ce ne-am propus: o viata mai buna, decenta pentru toti aceia care isi sacrifica timpul liber,
familia, sanatatea si, de ce nu, chiar viata, pentru a tine la curent opinia publica despre "mersul" societatii in care traim. Spun viata, pentru ca, in urma cu câteva zile, am fost martorii unei tragedii fara seaman, in care colegii nostri, jurnalisti de la postul de televiziune "Antena 1", in dorinta de a prezenta cât mai prompt o stire a unui accident rutier, tributari unui cod al constiintei profesionale de la care nu au abdicat, si-au dat viata in incercarea de a transmite "la cald" evenimentul respectiv. Iata inca un exemplu de sacrificiu dus pâna la capat, pe care jurnalistii se simt datori sa-l faca din pasiune si din "sete" de adevar
pentru meseria lor. Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din România se simte datoare sa fie alaturi de ziaristi nu numai cu vorbe, ci si cu fapte. Transmitându-le condoleante familiilor indurerate, vom ajuta rudele indoliate cu o suma de 10 milioane lei pentru fiecare jurnalist decedat "pe câmpul de lupta" al informatiilor si al stirilor. Suntem convinsi ca aceasta suma de bani nu ii va aduce inapoi pe colegii nostri, dar poate va reprezenta pentru ajutorul material si un suport moral pentru cei apropiati, care trebuie sa stie ca le suntem aproape in orice situatie si problema. Si, nu in ultimul rând, va reprezenta pentru toti aceia care ne-au renegat si ne-au pus "bete-n roate" un semnal si un mesaj despre necesitatea si rolul important pe care il reprezinta sindicalismul din presa româneasca si poate, in primul rând, semnarea si intrarea "in legalitate" a Contractului Colectiv de Munca.
In asemenea situatii, exista stipulat in contract la articolul 30, litera a, un spor salarial pentru angajatii din presa de 10 la suta pentru conditiile deosebite de munca, la art. 37, litera b, faptul ca angajatul sau familia sa au dreptul la ajutor material in caz de deces, iar, daca decesul angajatului a survenit din cauza unui accident de munca, familia sa va primi trei salarii de baza ale angajatului decedat, iar la art. 49 alin. 1 se mentioneaza obligativitatea angajatorului de a asigura angajatii care trebuie sa munceasca in conditii de risc real pentru sanatatea sau chiar viata lor (zone de razboi, revolta, rebeliuni, operatiuni militare de orice fel, epidemii, catastrofe naturale sau de orice natura etc.).
Ne mai punem intrebarea daca era necesar un contract colectiv de munca pe ramura mass-media? Mai stam pe gânduri pentru implementarea acestui document in intreg sistemul mediatic românesc? Ne mai impiedicam de "cioturi" pentru a ne cladi o viata mai buna in conditiile existentei instrumentului ajutator? Eu cred ca nu! Am ajuns prea departe ca sa ne mai intoarcem din drum. Vietile noastre nu mai pot sta pe "tarabele" unor patroni ce isi vad doar propriile interese si "vând" informatii pe care noi, jurnalistii, le platim mult prea scump, ajungând chiar pâna la sacrificiul suprem.
Suntem dispusi sa dam tot ce avem mai bun in noi sa ne raportam mereu la standarde calitative din cele mai inalte, sa nu mintim pe nimeni, sa fim mereu acolo unde este nevoie de noi. Dar nu mai suntem dispusi sa riscam vietile noastre
pentru salarii de mizerie sau conditii inumane de munca si trai. Avem in sfârsit pârghia cu care "vom muta si muntii din loc"! Aviz amatorilor!

Cristi Godinac,
presedintele FSJTR

Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania, SZR - Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa, Federatia Sindicatelor Unite din Televiziune si Radio si Federatia Sindicatelor din Societatea Romana de Radiodifuziune anunta ca, din 29 aprilie, a intrat in vigoare primul Contract Colectiv de Munca (CCM) la nivel national pentru ramura mass-media. Clauzele contractului produc efecte pentru toti salariatii incadrati in ramura mass-media.

Contractul poate fi consultat la adresa de internet www.fsjtr.ro

Nici un contract individual de munca sau contract colectiv de munca la nivel de unitate nu poate contine clauze inferioare celor cuprinse in CCM la nivel de ramura. Toate contractele de munca la nivel de unitate ale caror clauze sunt inferioare celor prevazute de CCM-ul la nivel de ramura vor fi modificate, prin grija angajatorului, in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a CCM-ului la nivel de ramura. "Necedand presiunilor facute de "colegii nostri", Bogdan Iuliu Hossu, presedintele CNS Cartel "Alfa" si Octavian Stireanu, presedintele executiv al Uniunii Jurnalistilor Profesionisti din Romania si consilier prezidential care, in exces de zel, au contestat contractul cu 10 zile inainte ca acesta sa fie depus la Ministerul Muncii, ieri, CCM-ul la nivel de ramura a fost inregistrat cu numarul 1087 /11/29.04.2004

Pentru realizarea CCM-ului pentru ramura mass-media le multumim organizatiilor patronale care au dovedit curaj si maturitate asezandu-se la masa negocierilor pentru a incheia un astfel de document, atat de important pntru breasla jurnalistilor: reprezentanti ai Uniunii Nationale a Patronatului Roman, din care face parte si Patronatul Presei Romane (format din patroni, membri ai Clubului Roman de Presa) si Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR 1903. Totodata, multumim organizatiilor nationale si internationale care au sprijinit acest demers: CNSLR - Fratia, UFS Atlas, CSDR, Confederatia Meridian, Conventia Organizatiilor Media, Federatia Internationala a Jurnalistilor, Union Network International.

Cristi Godinac (presedinte FSJTR)
Radu Sorescu (prim-vicepresedinte SZR-FSDP)
Cicerone Grigorescu (presedinte FSU-TVR)
Adrian Moise (Presedinte FSSRR)

 
 
:: PRESA ONLINE ::
   
  Monitorul de Cluj
  Adevarul de Cluj
  Buna ziua, Ardeal
  Ziarul clujeanului
  Szabadsag
  Kronika
  Gazeta de Cluj
  Clujeanul
   
  Radio Guerrilla
  Radio Cluj
  Radio Renasterea
 
COLTUL LINK-ULUI DE PRESA
 
 
Everything you need to be a better journalist
 
 
 
 
 
sponsor

© Copyright Media Observer Cluj ® 2004 | Design Raul Chiorean | Termeni si conditii