:: SITE ::
  Prima pagina  
  Domenii jurnalistice
  Jurnalism in  universitate
  Ethica maxima
  Parteneri
  Resurse media  
  CONTACT  
 
TELEVIZIUNE
RADIO
PRESA SCRISA
Camelia Nistor
FOTOJURNALISM
A.F.P.R.

 

 
 
Sondajul realizat in premiera la Cluj de catre Asociatia Media Observer Cluj printre ziaristii clujeni dezvaluie starea precara a libertatii de exprimare din presa locala
 
Rezultatele sondajului au fost facute publice intr-o conferinta de presa, vineri 21 mai, in prezenta reprezentantului diplomatic al guvernului SUA la Cluj, Dl. Michael Mates(foto dreapta)
Asociatia Media Observer Cluj deruleaza incepand din acest an un proiect denumit “PROIECT PENTRU LIBERTATEA PRESEI CLUJ” destinat jurnalistilor clujeni si studentilor jurnalisti din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. In cadrul acestui proiect, menit a se derula pe parcursul mai multor ani, s-a realizat un sondaj de opinie in randul reporterilor/redactori din presa clujeana care acopera domeniul politic.

Scopul acestui sondaj a fost acela de a determina si de a prezenta publicului si ziaristilor clujeni parametrii libertatii de exprimare existenti in acest moment in mass-media clujeana. Acesti parametri se refera atat la independenta editoriala a institutiilor de presa clujene cat si la capacitatea jurnalistilor clujeni de a-si intelege si impune anumite standarde etice presupuse de conceptul de libertate de exprimare.

Sondajul a fost realizat pe parcursul lunilor aprilie-mai 2004. La el au acceptat sa ia parte 16 jurnalisti, cate unul din partea a 16 institutii de presa: ziare, posturi de radio, posturi de televiziune, institutii de presa on line, private si de stat, romanesti si maghiare: “Adevarul de Cluj”, “Monitorul de Cluj”, “Ziarul Clujeanului”, “Buna ziua, Ardeal”, “Szabadsag”, “Evenimentul Zilei de Transilvania”, “Romania Libera (editia Transilvania-Banat)”, “CD Radio”, “Mix FM”, “Radio Cluj – redactia romana”, “Radio Cluj – redactia maghiara”, “Radio Renasterea”, “TVR-redactia romana”, “TVR- redactia maghiara”, “NCN”, “Transindex”.

Au refuzat sa ia parte la sondaj jurnalisti de la Antena 1, Pro TV si ProFM. De asemenea, din motive necunoscute pana in acest moment, ziaristii selectati din partea cotidianului Kronika si ai postului de radio Agnus nu au completat chestionarele, desi si-au exprimat intentia in acest sens.

Toate chestionarele au fost completate sub protectia anonimatului. Datele complete rezultate din acest sondaj de opinie vor face obiectul unui studiu amanuntit care va fi dat publicitatii.

In cazul institutiilor de presa care au mai multi reporteri/redactori pe domeniul politic selectia s-a facut pe baza disponibilitatii acestora de a participa la sondaj in calitate de subiecti si pe baza frecventei cu care iau parte la evenimente politice locale. Au fost alesi ziaristii de pe domeniul politic datorita complexitatii muncii practicate de catre acestia la Cluj fata de celelalte domenii, care oricum sunt legate intr-o oarecare masura de politic.

Consideram ca rezultatele acestui sondaj sunt relevante din punct de vedere al obiectivelor propuse din mai multe motive:
-Numarul de institutii de presa “acoperite” este unul relevant pentru peisajul mediatic clujean.
-Subiectii care au luat parte la sondajul de opinie realizeaza activitati jurnalistice complexe prin prisma carora au competenta necesara si dreptul de a-si spune parerea in privinta tuturor aspectelor legate de mass-media clujeana prevazute de chestionar.
Opiniile exprimate reprezinta ziaristi de varste diferite, de ambele sexe, romani si maghiari, angajati ai unor institutii de stat si private.

Rezultatele sondajului de opinie.(document arhivat)

Chestionarul utilizat in cadrul acestui sondaj de opinie.(document arhivat)

 
 
 
:: PRESA ONLINE ::
   
  Monitorul de Cluj
  Adevarul de Cluj
  Buna ziua, Ardeal
  Ziarul clujeanului
  Szabadsag
  Kronika
  Gazeta de Cluj
  Clujeanul
   
  Radio Guerrilla
  Radio Cluj
  Radio Renasterea
 
COLTUL LINK-ULUI DE PRESA
 
 
Everything you need to be a better journalist
 
 
 
 
 
sponsor

© Copyright Media Observer Cluj ® 2004 | Design Raul Chiorean | Termeni si conditii