:: SITE ::
  Prima pagina  
  Domenii jurnalistice
  Jurnalism in  universitate
  Ethica maxima
  Parteneri
  Resurse media  
  CONTACT  
 
TELEVIZIUNE
RADIO
PRESA SCRISA
Camelia Nistor
FOTOJURNALISM
A.F.P.R.

 

 
 
Intimidare…
Autor: Cristian Todea ( citeste alte articole scrise de acelasi autor )

Asistam de aproximativ o saptamana la un revoltator proces de intimidare a presei pornit de PSD si PRM, doua partide care au dovedit de mai multe ori in anii trecuti de la infiintarea lor ca nu prea pricep principiul libertatii de exprimare. Sau, mai grav, ca nu sunt interesate sa-l respecte. Cu siguranta ca la astfel de afirmatii este nevoie de o demonstratie, care este, culmea, usor de facut.
Incepem prin a aminti ca exista o metoda de a inchide gura presei mai buna decat cenzura: autocenzura. Iar autocenzura se instaureaza in mintea unui ziarist doar cand acesta este supus intimidarilor si amenintarilor. Ei bine, asistam la amenintari cu sala de tribunal, proferate de liderii celor doua partide la adresa acelor ziaristi care nu si-ar efectua corect meseria. Pentru gazetarii din presa centrala sau pentru cei cu vechime in bransa amenintarile acestea nu prea au efect. Ele lovesc, in schimb, puternic in ziaristii din provincie si in cei tineri care nu-si permit financiar un proces si care, la departare de ochii presei si a institutiilor straine au toate sansele sa-l piarda. Multi, fara sa o recunoasca sau fara sa-si dea seama, se vor autocenzura in materialele lor despre cele doua partide pentru a scapa de corvoada unui process.
Tactica de a intimida presa inainte de campania electorala este veche, dar si profund invechita. Si nu are nimic in comun cu optiunile de vitrina pentru principiile Europei occidentale ale celor doua partide.
La fel cum nu are nimic cu democratia tupeul de a da sfaturi unei institutii media in privinta politicii sale editoriale. Lucru care s-a petrecut de asemenea in ultimele zile din partea liderilor PSD. Vezi “Masina de tocat” sau articolele despre PSD din cotidianul“National”. Liderii celor doua partide ar trebui sa invete ca nu se dau ordine si sfaturi presei chiar daca ii calca pe bataturi constant, si constient impartial. Pentru ca au dreptul! Pentru ca asa-i in democratie! Poti cere dreptul la replica, poti organiza o conferinta de presa in care sa te aperi sau, daca ai propria presa, poti sa dezminti lucrurile public. Tovarasi, tribunalul e ultima solutie in democratie! Dezbaterea libera si necenzurata este calea! Altfel, veti uza si actiunile in instanta. Si va trebui sa chemati armata!
Solutia pentru ziaristi este una singura: solidaritatea de breasla in cazul oricarei amenintari cu procese in instanta sau de alta natura. Amenintarile intre patru ochi sau cele publice trebuie prezentate public si catalogate cu curaj drept ceea ce sunt: intimidari la adresa presei si o grosolana incalcare a libertatii de exprimare.
 
   
 
 
:: PRESA ONLINE ::
   
  Monitorul de Cluj
  Adevarul de Cluj
  Buna ziua, Ardeal
  Ziarul clujeanului
  Szabadsag
  Kronika
  Gazeta de Cluj
  Clujeanul
   
  Radio Guerrilla
  Radio Cluj
  Radio Renasterea
 
COLTUL LINK-ULUI DE PRESA
 
 
Everything you need to be a better journalist
 
 
 
 
 
sponsor

© Copyright Media Observer Cluj ® 2004 | Design Raul Chiorean | Termeni si conditii