:: SITE ::
  Prima pagina  
  Domenii jurnalistice
  Jurnalism in  universitate
  Ethica maxima
  Parteneri
  Resurse media  
  CONTACT  
 
TELEVIZIUNE
Sebastian Hetea
RADIO
PRESA SCRISA
Camelia Nistor
FOTOJURNALISM
A.F.P.R.

 

 

Cea mai teribila stire posibila
Autor: Cristian Todea ( citeste alte articole scrise de acelasi autor )

Exista in munca stiristilor de la radiourile comerciale un aspect de care sunt cu totii constienti: stirile pentru buletinele informative ale radioului comercial sunt cele mai teribile din lume. Trebuie sa fie scurte, complete si, pe de asupra, sa si puna imaginatia ascultatorului la lucru. Aceste calitati devin uneori arme teribile impotriva prezentarii adevarului complet asupra unor evenimente. Evenimente atat de complexe incat nu pot fi prezentate correct daca informatia este selectata. Si totusi, trebuie prezentate intr-o stire. Trebuie facuta o selectie. Clasica forma de selectie dupa interesul uman sau, cu alte cuvinte, interesul publicului tau tinta nu tine, dac vrei sa prezinti adevarul. Exemplul cel mai graitor si cel mai actual este cel al stirilor facute pe baza evenimentelor dintre primar, consiliul local si prefect. Este vorba de aspecte juridice si administrative atat de amanuntite si de nesigure incat este un adevarat risc sa incerci sa concentrezi fara a pierde esenta evenimentului. Trebuie sa prezinti fiecare detaliu care poate fi spus in formulari obisnuite si sa extinzi stirea. Dar pentru ca detaliile juridice dintre cele trei institutii sunt atat de incurcate, transformarea lor in limbaj comun, accesibil majoritatii publicului, ignorant in acest domeniu, aduce cu sine concluzionari din partea reporterului. Acestea pot fi interpretate ca pareri personale si din acest motiv trebuie sa ramana impresii personale de la fata locului. Verificate, pe cat posibil. Revenind la interesul uman, in cazul prezentat mai sus, s-a pierdut de mult odata cu bunul simt al actorilor implicati. Din acest motiv el trebuie recastigat mergand pe mana interesului civic la care stirile care se fac pe marginea acestui subiect trebuie sa faca mereu apel. Iar interesul civic se castiga prin intermediul unei nformari cat mai complete. Fara frica de a trage concluzii atunci cand reporterul este sigur pe el.
 
   

Violat de Iri...
Autor: Sebastian Hetea

Cīndva, citeam multe carti! Parca acum cītiva ani, aveam o dispozitie mai mare catre traditionalele pagini de hīrtie, care treceau una dupa alta, lasīnd īn mintea mea scenarii si chipuri imaginate. Acum, totul e altfel... Si nu sīnt singurul care am ajuns sa citesc mai putin... Am putea da vina pe... Internet, sau pe serviciu, care unora ne ocupa tot timpul... Pe ecranizari, sau filme pasionante... sau, ca sa parem destepti, chiar pe o dinamica mai mare a vietii cotidiene din prezent...

Īn cele mai sumbre ipostaze ale mele m-as putea gīndi ca nu mai citesc din... scīrba. Din lehamitea ca vad astazi lumina tiparului carti ( printr-un efort, le voi spune totusi asa) care nu ar avea ce cauta nici macar pe rafturile unui aprozar, ca suport pentru ceapa si cartofi!

Bine, nu trebuie sa ma īntelegeti gresit! Se tiparesc foarte multe carti de mare valoare. Care īnsa nu beneficiaza de nici o publicitate, care nu sīnt īmpinse cu forta pe gītul nimanui, riscīnd de multe ori sa moara pe standuri, daca nu ajung, din īntīmplare, sub ochii vreunui cunoscator.

O sa īmi īntelegeti mica revolta interioara, daca o sa va spun ce email am primit astazi la redactie. Si asta īn timp ce scriitori de valoare locali sau... nationali se umilesc, scurgīndu-se cu o ultima vlaga pe la portile diverselor edituri care nu īi considera... īn trend.

Emailul cu pricina ma anunta, cu poate putin exagerat optimism, ca... acum a aparut... CARTEA! Si ca este o deschizatoare de drumuri... a unei colectii de viitor, pe care nu ar trebui sa o pierd...

Lasīndu-mi ochii cīteva rīnduri mai jos, mi-am pierdut orice nota de buna dispozitie. De luni de zile īncerc sa ma izolez de bombardamentul mediatic fortat si cumparat de Iri. Mi-am dezinstalat chiar o serie de programe de pe televizorul personal. Am renuntat sa īmi mai cumpar reviste, iar ziarele le citesc cu teama... cu ochii īntredeschisi...

Dar de ce te temi mai tare, nu scapi. Astazi, zidul de protectie din jurul meu a cazut. Am fost descoperit! M-au gasit. Mi-au aflat emailul. Mi-au violat intimitatea personala a umilei mele casute de email. Nici macar nu era la spam... M-am gīndit prima data ca un coleg īmi face o gluma proasta... Īncet, orologiul din redactie ma trezeste la realitate, avem stiri imediat! Din ecranul calculatorului meu, īmi zīmbeste oarecum ironic, īnsusi Iri.

Pe fata lui se citeste mīndria. E mīndru ca m-a ... descoperit si violat. Ca mi-a napadit, asemeni unui virus nedorit, calculatorul si retina. Acum are si o carte, pe care eu trebuie sa o cumpar! Asa īmi spune emailul. Emailul din casuta mea, si numai a mea! Ma gīndesc ca o sa īmi schimb antivirusul. Si nu o sa ma mai uit luna asta pe tarabele de carti. Si poate nici luna viitoare!
 
   
 
 
:: PRESA ONLINE ::
   
  Monitorul de Cluj
  Adevarul de Cluj
  Buna ziua, Ardeal
  Ziarul clujeanului
  Szabadsag
  Kronika
  Gazeta de Cluj
  Clujeanul
   
  Radio Guerrilla
  Radio Cluj
  Radio Renasterea
 
COLTUL LINK-ULUI DE PRESA
 
 
Everything you need to be a better journalist
 
 
 
 
 
sponsor

© Copyright Media Observer Cluj ® 2004 | Design Raul Chiorean | Termeni si conditii